Gamificatie, de nieuwe trend?

Gamification is een term die al enige tijd rondzwerft over het internet. Het wordt gezien als de nieuwe manier van costumer relation, maar wat is gamificatie nu precies?

Gamificatie kan worden omschreven als:

Het combineren van game mechanics met het echte leven.

Voorbeelden van gamificatie zijn, het sparen van zegels bij aankopen, het krijgen van stempels bij aankopen maar ook dingen als Farmville op Facebook is gamificatie.

Het gebruik van gamificatie wordt  steeds meer alomvattend. Bedrijven  gaan steeds meer richting gamificatie om klanten geïnteresseerd te houden in hun bedrijf. Dit doen ze door middel van verschillende dingen, zoals de website van hun bedrijf veranderen en er kleine spellen in toe te voegen. Mensen op een forum laten aanmelden waar ze badges of stempels kunnen verdienen door te reageren op berichten. of zelf berichten te plaatsen. De gamificatie mogelijkheden zijn eindeloos.

De nieuwe generatie is opgegroeid met videospellen, een groot deel van de vrije tijd van deze groep wordt gebruikt om te gamen. Dit maakt het erg interessant om het gamen ook naar het echte leven te brengen. Doordat deze generatie opgegroeid is met gamen zijn ze erg gevoelig hiervoor.

Daarnaast is er ook het psychologische affect van gamificatie, veel videogames zijn verslavend doordat ze de gamer in een ‘’flow’’ krijgen, in deze flow krijgen de gamers een rush. Deze rush bevat dopamine, wat je ook krijgt bij hardlopen en andere activiteiten. Dopamine geeft je het gevoel van genot, blijheid en welzijn.

Kort samengevat is gamificatie inderdaad een nieuwe trend aan het worden, steeds meer bedrijven voegen gamificatie toe aan hun manieren om klanten te binden, vooral in Amerika is gamificatie echt belangrijk aan het worden zoals u kunt zien op Facebook met Farmville, Cityville, er is zelfs een fitnessstudio in Amerika die gamificatie gebruikt om de sporters elkaar te ondersteunen, dit kan via een website waar je elkaar een highfive kan geven en de vooruitgang kan zien die er geboekt is.

Elke drie dagen zal er een blogpost bijkomen die meer informatie geeft over gamificatie, hoe het werkt, welke mogelijkheden er zijn voor de verschillende bedrijven en media, welke soorten spelers er zijn, etc.

Let the games begin!

 

– Otheus

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: