Gamificatie: Speler doelstellingen, het leaderboard.

In de vorige blog post heb ik u verteld over de verschillende soorten spelers die er te onderscheiden zijn en in de eerste blog post heb ik u verteld over gamificatie in het algemeen, hieronder zijn een paar korte vragen zodat u kunt zien of u het nog weet:

1. Wat is in de supermarkt een voorbeeld van gamificatie?

2. Welk spelerstype wil een ander zien verliezen?

Nu gaat het verder over de doelstellingen die mensen kunnen hebben. Zoals al aangegeven in de vorige blog post hebben verschillende spelerstypen verschillende doelstellingen. Hoe kan hier als onderneming op ingespeeld worden?

Leaderboard

Zowel killers, socializers, ontdekkers en strevers hebben een goed gevoel bij een leaderboard. Een leaderboard is niets minder dan een lijst waar scores bij gehouden worden van een groep, of een individu. In het leaderboard kunnen mensen zien hoe hoog ze staan ten opzichte van andere spelers. Het leaderboard is een concept dat al op veel plaatsen wordt gebruikt zoals bij voetbal, darten, online games etc.

Het leaderboard concept kan ook op andere plaatsen werken in het echte leven,  zoals bij bol.com en een sportstudio bijvoorbeeld. Door het gebruik van een leaderboard kan de relatie met een klant verder ontwikkeld worden en kan deze voor een langdurige periode gebonden worden aan het product of bedrijf.

Echter het leaderboard moet niet alleen een lijst zijn van het aantal punten. Bijvoorbeeld een killer wil graag zien wie er onder hem staan en boven hem zodat hij kan zien wie hij inhaalt zodat hij het gevoel krijgt dat hij iemand ‘’gekillt’’ heeft. Ditzelfde geldt voor een strever, die wil ook graag zien dat hij mensen inhaalt, maar puur en alleen voor het gevoel dat hij mensen inhaalt, niet voor de ‘’kill’’.

Hetzelfde geldt voor een socializer, hij doet mee voor de lol en wil zien hoe zijn vrienden het doen en hoe hij het in vergelijking met zijn vrienden doet.

Wat het beste werkt is een leaderboard waar je tot de top tien of twintig ziet wie er vijf plaatsen boven en onder je staan en vanaf de top tien of twintig de echte aanvoerderslijst zien. Hierdoor krijgt elke speler zijn eigen doelstellingen overzichtelijk te zien.

Samengevat is een leaderboard een handig middel om mensen langer te  binden omdat iedereen het beter wil doen dan zijn vrienden, of dan iedereen. In de volgende blog post zal ik u nog een middel van binding laten zien.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: